Nieuwsbrief oktober 2023

Nieuws van het bestuur

Dit jaar staat vooral in het nog meer onder de aandacht brengen van onze missie bij golfclubs, revalidatiecentra en gemeentes. Wij vinden het belangrijk om onze missie “Golf is een middel om te re-integreren en te resocialiseren” en de aandacht voor mensen met een beperking op velerlei agenda’s te krijgen. Natuurlijk hebben we dat in eerste instantie afgestemd met de Nederlandse Golf Federatie, die voor golf het algemeen beleidskader maakt. Maar als ervaringsdeskundigen en een uitgebreid netwerk opgebouwd gedurende bijna 14 jaren, vinden wij dat wij daarbij een grote rol kunnen spelen. GvoorG vervult de rol van bemiddelaar, de intermediair tussen toeleiders, zoals revalidatiecentra aan de ene kant en golfbanen aan de andere kant. We hebben dus géén golfbaan, maar door de betrokkenheid van ons netwerk willen diverse golfbanen zich graag bij ons aansluiten om de missie duidelijk neer te zetten. Dat betekent dat we onze kennis en ervaring, opgedaan tijdens de afgelopen jaren graag delen. GvoorG wordt bijvoorbeeld benaderd door golfbanen uit Noord-Brabant, zoals Albatross of we zijn in gesprek met Prise d’Eau en in Noord-Brabant. Ons gaat het erom dat de golfclubs mee willen werken aan het uitrollen van de missie en zodoende mensen met een beperking de kans willen geven om te (gaan) golfen. Kortom, we zijn drukdoende om de aandacht voor mensen met een fysieke beperking en het revalideren (en weer meedoen in de samenleving) middels golfen op de kaart te zetten.

Want met golf hoor je erbij!  

De GvoorG mini-competitie krijgt een nieuwe naam: De GvoorG Competitie

Waar GvoorG in 2018 begon op 3 golfbanen met een evenement, dat bekend staat als de GvoorG mini-competitie, hebben we dat dit jaar uitgebreid tot 8 golfbanen. De GvoorG mini-competitie is een begrip, waar je als golfer bij wilt horen. Het gaat niet om het competitieve, maar vooral om mee te doen, plezier te hebben en nieuwe contacten op te bouwen.   De openingswedstrijd was op 8 maart een feit. Deze werd gehouden op Golfclub Amsteldijk. Omdat de kans op minder weer groot was, had de eigenaar ons aangeboden om dit bij haar, Tineke Loogman te houden met een Toptracer wedstrijd. Zij zegt daar zelf over: “Ik vind het initiatief van GvoorG erg mooi en wil hier graag met de Handigolf Foundation bij aansluiten. Wij zijn zelf ook bezig met de clinics voor mensen met een fysieke beperking in deze omgeving, daardoor sluiten we een beetje aan bij de ambities van GvoorG”.

De 2e wedstrijd vond plaats op de Oegstgeester Golfclub. Deze wedstrijd was vorig jaar nog in het water gevallen, maar deze keer straalde de zon volop. De deelnemers van de diverse golfclubs werden ingedeeld in flights van 3. De Handicarts werden gesponsord door de Stichting Handicart.

Die sponsoring was er ook bij de volgende wedstrijd op Golfclub Concordia. Met de vrijwilligers en leverancier Jean Heybroek, maken we dan afspraken over de levering van de Handicarts. Theo de Lange coördineert dit als aanspreekpunt binnen Concordia. Hij zorgde er ook voor dat de organisatie vanuit de club weer vlekkeloos verliep. De volgende wedstrijd werd gehouden op golfvereniging Liemeer. Daar werd de wedstrijd gehouden op de par 3 en 4 baan. In een voorgesprek met Jos van Houten, lid van de G Commissie, hadden we de organisatie van de wedstrijd al doorgenomen. Zij had er ook voor gezorgd dat wethouder Ines de Ridder van Sport de prijsuitreiking zou verzorgen. Bij de wedstrijd waren 36 deelnemers. Natuurlijk gaat het om het plezier, maar uiteindelijk wil iedere speler ook graag weten wie de beste resultaten had behaald. In de Nieuwkoopse krant stond een mooie sfeerimpressie van de wedstrijd.

https://www.nieuwkoops.nl/nieuws/g-golf-competitie-op-liemeer.html

En dan kregen we de 4e wedstrijd, die werd gehouden op golfvereniging Albatross te Prinsenbeek. Afgelopen jaar kwam GvoorG in gesprek met Ger van Wijk en Ludo van der Poel van het bestuur van Albatross. Golfvereniging Albatross omarmt het idee achter GvoorG en stelt haar baan voor deze gelegenheid graag belangeloos ter beschikking. 10 vrijwilligers hebben zich inmiddels gemeld om deze competitiedag in goede banen te leiden. De GvoorG-wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Motor-ID en vindt plaats in samenwerking met Brasserie Boschdal. De Bredase wethouder, Marike de Nobel, van Participatie en Inclusiviteit was uitgenodigd de prijzen uit te reiken. Zij noemde het een heel mooi initiatief. ,,Het zorgt ervoor dat mensen weer een sociaal netwerk op kunnen bouwen en weer mee kunnen doen in de maatschappij. Ik vind het ook bijzonder om te zien dat zo veel mensen zich hier belangeloos voor inzetten.’’

https://www.prinsenbeeknieuws.nl/nieuws/mooie-wedstrijddag-competitie-golfers-met-beperking/

Waar zijn we, als GvoorG nog meer mee bezig?

Ontwikkelingen bij Business Open, Lions Rijswijk en Groen Geel en Under Armour

Business Open

GvoorG is een van de goede doelen van Business Open. Dit is een ondernemers platform, dat actief is in heel Nederland (www.businessopen.nl). Tijdens de 2-wekelijkse ontbijtsessies wordt er over zakelijke onderwerpen gesproken en bekeken of je elkaar kan helpen met je hulpvragen. Deze sessies worden overigens allemaal gehouden op een golfbaan, in geval van GvoorG op Golfclub Ockenburgh en start altijd om 07.45 uur. Nota bene: de helft van de leden kan niet golfen maar de omgeving geeft een andere dimensie aan vergaderen.

Elke Business Open club heeft ook een golf commissaris en bij Ockenburgh is dat Tom Versluys. Om eens bekend te raken met wat golf nou eigenlijk is, heeft hij onlangs een wedstrijd met als uitgangspunt Texas Scramble georganiseerd. Er waren leden bij die voor het eerst een putter in handen hadden. Buiten het feit dat dit een enorm leuke manier was om elkaar in een andere setting te ontmoeten, zat er toch ook wel een wedstrijdelement bij.

Business Open heeft dit jaar voor het eerst een wedstrijd georganiseerd voor alle golf commissarissen op Golfclub De Krommerijn bij Bunnik. Bij deze eerste keer won de provincie Noord-Brabant met 36 slagen. Omdat het zo leuk was, hebben we aangegeven dat we vaker tegen elkaar willen spelen.  

Lions Club Rijswijk

Algemeen geldt bij de Lions dat het jaar loopt van juli tot en met juni. Het afgelopen Lions jaar was het om verschillende redenen niet mogelijk om iets voor GvoorG te organiseren. Maar de huidige  president van Lions Club Rijswijk, Ron Zee, wilde tijdens zijn ambtsperiode graag iets voor GvoorG doen. Op 2 september werd het Rijswijks Streetgolf evenement georganiseerd op het terrein van scoutingclub De Jaguars in Rijswijk. Het werd een groot feest waarbij je werd uitgedaagd om een golfbal in een paraplu te mikken.

Of een bal te slaan in een drijvende emmer. Buiten de 45 deelnemers en sponsoren mochten Rawie Ramtahal en Lavina Bak vanuit GvoorG proberen de prijs te winnen. En warempel dat lukte Rawie met de 1e prijs.

https://inrijswijk.com/2023/09/02/streetgolf-evenement-door-lions-rijswijk-voor-golf-voor-gehandicapten/

Maar het ging ook om de sponsoring door de Lions. Ron Zee overhandigde een envelop met een schitterend bedrag aan Tom Versluys, bestuurslid bij GvoorG. Het bedrag krijgt een mooie bestemming.  

Golfclub Groen Geel

In juni vond de Golfweek plaats op Golfclub Groen Geel te Wassenaar. Elk jaar kiezen zij een goed doel dat zij willen ondersteunen. In tegenstelling tot de vorige keer koos de Feestcommissie, onder leiding van Heleen Jacobs, een aan golf gerelateerd doel en dat werd GvoorG. Op de eerste Golfweek dag mocht GvoorG met 1 flight meedoen aan de openingswedstrijd. De flight bestond uit Liesbeth Leeflang, Sjoerd Dreteler, Lavina Bak en Tom Versluys. Om dit geval ging het om 9 holes. GvoorG won de 3e prijs en we kregen alle 3 een mooie herinnering. Op de slotdag kregen we de envelop met het sponsorbedrag overhandigd.

We hebben Groen Geel inmiddels laten zien waar we het geld aan hebben besteed. We hopen natuurlijk dat Groen Geel GvoorG volgend jaar weer kiest als hun goede doel.  

Under Armour

Bij GvoorG kregen we een mailtje met een vraag voor een donatie. De afzender was niet duidelijk, maar natuurlijk staan we altijd open voor donaties, waarmee we onze GvoorG-ers blij kunnen maken. De afzender van de email belde om een afspraak te maken om de donaties af te laten geven. Zo gezegd zo gedaan. Op maandag stopte een vrachtwagen voor de deur, die een palet kwam afleveren. Daarop hadden we niet gerekend. Het ging om schoen samples van het merk Under Armour. Allemaal heren schoenmaat 9. Zie dan maar eens om die uit te delen, wanneer je op zoveel banen actief bent. Dus eerst de aanspreekpunten gemaild en gevraagd of zij een inventarisatie konden doen onder de GvoorG-ers. Na deze inventarisatie kreeg je het logistieke proces, een uitdaging, maar met elkaar hebben we veel GvoorG-ers erg blij gemaakt. Met Under Armour zijn we volop in gesprek voor mogelijke andere donaties.  

Menzis Ziektekostenverzekering

Menzis heeft een sociaal fonds, dat goede initiatieven die gericht zijn op de zorgsector beloont. Menzis is vooral actief in het oosten van het land, maar ook in Zuid-Holland. In maart van dit jaar werd dit fonds open gesteld, waardoor kon worden ingeschreven. In totaal hebben 113 instanties, clubs en verenigingen een projectplan ingediend. Deze projectplannen zijn door een speciale commissie en de Ledenraad van Menzis beoordeeld. Uiteindelijk hebben 20 projecten een positieve beoordeling gekregen. Ook GvoorG heeft een projectplan ingediend. Kern van dit plan is, hoe goed golf voor je is, dat het gezond is en voor mensen met een fysieke beperking meehelpt om in je kracht te staan. Daarvoor hebben we om “erbij te horen” een voorstel gedaan om alle GvoorG-ers een nieuw jack te geven met het logo van GvoorG. Om het project toe te lichten werden we samen met Sjoerd Dreteler uitgenodigd bij het hoofdkantoor in Wageningen.

Toen wij naar voren werden geroepen gaf hij vanuit zijn eigen ervaringen een toelichting op het plan. Dat werd met applaus ontvangen. Na alle presentaties werden wij naar voren geroepen en mochten zo deze sponsoring ontvangen. We zijn drukdoende om de jacks aan te schaffen. Dat tijdpad loopt tot eind dit jaar.

https://www.ad.nl/den-haag/vijf-maatschappelijke-projecten-uit-den-haag-omstreken-ontvangen-bijdrage-menzisfonds~a5f3cafc/